28/03/2024

ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Γέρασε το Πυροσβεστικό Σώμα – Όλα τα στατιστικά στοιχεία

👨‍🚒 Μόνη λύση η αξιοποίηση των Εποχικών Πυροσβεστών την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους θα μπορούσε με την απασχόλησή τους σε μόνιμη βάση να αποτελέσουν την αναγκαία γέφυρα για τη μεταφορά της εμπειρίας και τεχνογνωσίας και σε τελική ανάλυση την αντιμετώπιση του «δημογραφικού» μας προβλήματος».
📝 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ) όλες οι βαθμίδες του προσωπικού εμφανίζουν σημάδια γήρανσης θέτοντας σε αμφισβήτηση την επιχειρησιακή ικανότητα, αν και η εμπειρία περισσεύει. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών είναι τα 45,69 έτη, του χαμηλόβαθμου προσωπικού τα 44,19 έτη ενώ των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης τα 49,29 έτη.
Ο πρόεδρος της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ Αντώνης Κούκουζας, υποστηρίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το «δημογραφικό».
🔥«Από τη μια, σταθερή ροή από το 2016 νέων προερχόμενων από τις αξιοκρατικές διαδικασίες των πανελλήνιων εξετάσεων και από την άλλη ένας μέσος όρος ηλικίας που υπερβαίνει τα 45,5 έτη, με τους εμπειρότερους Πυροσβέστες να είναι σε ποσοστό πάνω από 34% ηλικίας άνω των 50 ετών. Δεδομένου ότι όσα εναέρια ή επίγεια μέσα και να διαθέτουμε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τη φωτιά τελικά τη σβήνει η «μπότα», δηλαδή τα πεζοπόρα τμήματα, αλήθεια μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από έναν 50άρη ή 55άρη να ανεβοκατεβεί με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια μια πλαγιά ή σε μια χαράδρα για να «πιάσει» μια φωτιά;

Τελευταία Νέα