16/04/2024

ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

🔥 Ολόκληρη η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Κορινθίας κ. Κόλλιας Κώστας, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον Τομεάρχη του Σωματείου μας για τον Νομό Κορινθίας Αντώνη Πέππα και το μέλος μας Ραφαήλ Τσιαβίκο.
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο θλιβερό απόηχο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, επιθυμώ να αναδείξω το σπουδαίο έργο των εποχικών πυροσβεστών. Είναι γεγονός ότι η ανάγκη για υλοποίηση δράσεων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα στην εκδήλωσή τους καθιστούν επιτακτική όσο ποτέ την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.
Σύμφωνα με το ΠΔ 38/20, οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν αποκτήσει ανάλογα καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό. Η πολύτιμη εμπειρία τους, η άρτια επαγγελματική κατάρτιση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης που επιδεικνύουν, όντας πάντα στην πρώτη γραμμή, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι άνθρωποι αυτοί επιτελούν λειτούργημα, καθώς θέτουν τη ζωή τους στην υπηρεσία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Επιχειρούν σε όλα τα συμβάντα (δασικά – αστικά), καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και ζήλο στο έργο της πυρόσβεσης και εκτελούν με ιδιαίτερη αφοσίωση τα καθήκοντά τους. Σημειωτέον ότι κάθε χρόνο αξιολογούνται από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ υποβάλλονται σε πλήρη σειρά υγειονομικών εξετάσεων.
Θα πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί ότι η πλειονότητα των εποχικών πυροσβεστών έχουν υπηρετήσει είτε στις Ειδικές Δυνάμεις, είτε ως Δόκιμοι Αξιωματικοί, είτε στην Προεδρική φρουρά, πληρούν δε όλα τα αντικειμενικά κριτήρια για τη στελέχωση θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Είναι γεγονός ότι το προσεχές διάστημα, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει πάγιες ανάγκες του, οι οποίες επιτείνονται έτι περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, προγραμματίζει την προκήρυξη περίπου 3.000 νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού. Υπό το πρίσμα αυτό, οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για την πλήρωση αυτών των θέσεων δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους σημερινούς εποχικούς πυροσβέστες. Οι αφανείς αυτοί ήρωες πασχίζουν για την ασφάλεια του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας, την προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, μα πάνω από όλα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εργάζονται σε άκρως αντίξοες συνθήκες, αφού ορμούν σαν λιοντάρια μέσα στο πύρινο μέτωπο, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι πατεράδες και μητέρες, που υπηρετούν με σθένος και αυτοθυσία το Πυροσβεστικό Σώμα, διαθέτοντας σημαντική εμπειρία ετών.
Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι εγγύηση για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο Πυροσβεστικό Σώμα ασφαλώς αποτελεί η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους νευραλγικές θέσεις, όπως το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να στελεχώνονται από ένα έμπειρο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διάσωση των συμπολιτών μας αλλά και του περιβάλλοντος. Είναι αυτονόητο δε ότι οι ενέργειες προς μια τέτοια κατεύθυνση θα αναδείξουν την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πλην όμως, μετά λύπης μου έχω πληροφορηθεί, κύριε Υπουργέ, πως αγκάθι σε αυτή την προοπτική αποτελούν οι ηλικιακοί περιορισμοί που φημολογείται ότι θα τεθούν στην επικείμενη προκήρυξη για τη στελέχωση θέσεων μόνιμου προσωπικού. Σε περίπτωση δε που αληθεύει η φημολογία αυτή για αυστηρό ηλικιακό όριο, είναι σαφές ότι οι περισσότεροι εκ των συμβασιούχων πυροσβεστών θα αποκλειστούν εκ προοιμίου από τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα ζημιώσει αναντίρρητα το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να επανδρωθεί από το πλέον κατάλληλο προσωπικό.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Ι. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου οι εποχικοί πυροσβέστες να προηγούνται στις προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεδομένης της επαγγελματικής κατάρτισης και της εμπειρίας τους;
ΙΙ. Στην επικείμενη προκήρυξη, εξετάζεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κατάργηση ή έστω η χαλάρωση των ηλικιακών περιορισμών για τους εποχικούς πυροσβέστες, ώστε να μην αποκλείονται εκ προοιμίου από τη διαδικασία οι περισσότεροι εξ΄ αυτών;
ΙΙΙ. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες στο Σώμα παύουν να είναι εποχικές, σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, καθίσταται σαφές ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρηθεί το καθεστώς εργασίας των εποχικών πυροσβεστών. Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε το εποχικό προσωπικό να αξιοποιηθεί στον προσήκοντα βαθμό.».

Τελευταία Νέα