28/03/2024

ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Επιτακτική πλέον η ανάγκη για αξιοποίηση των Εποχικών Πυροσβεστών

«Τρύπα» 4.000 πυροσβεστών, γερασμένος στόλος και ηλικιωμένο ανθρώπινο δυναμικό «καίει» την αντιπυρική προστασία της χώρας η οποία ξεκινάει σε λίγες μέρες. Από τα 3.500 οχήματα που διαθέτει το Σώμα μόλις το 10%-15% είναι καινούργιο και μέχρι 10 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνά τα… 45 έτη, ηλικία σύμφωνα με του αξιωματικούς της πυροσβεστικής «δύσκολη» για να ανταποκριθεί κάποιος όταν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης σε κάποιο βουνό.

Την ίδια ώρα, άλλη μία αντιπυρική περίοδος ξεκινά χωρίς να έχουν προχωρήσει τα περισσότερα δασαρχεία στους απαραίτητους καθαρισμούς εκτάσεων από ξερά κλαδιά στα δάση λόγω καθυστερημένης και μειωμένης χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ανεβάζοντας το κίνδυνο πυρκαγιάς. Καμπανάκι χτύπησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας σε ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Δευτέρα (25.5) ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι».

«Οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο με ένα γερασμένο στόλο οχημάτων, εναέριων μέσων και προσωπικό. Και ο μέσος όρος του προσωπικού όσο και αν σας φανεί παράξενο ξεπερνά τα 45-46 έτη. Όσο και φαίνεται μικρή αυτή η ηλικία καταλαβαίνεται ότι πάνω στο βουνό ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες με έναν 25άρη» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος
Πηγή : evima.gr

Τελευταία Νέα