28/03/2024

ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κο Ευάγγελο Τουρνά, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου, Θάνος Ψαρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Β’, Άκης Μπαρδάκης, και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, Γιώργος Κολιδάκης. Με τον κο Τουρνά συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

👨‍🚒 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Σχετικά με το θέμα της προκήρυξης, για την οποία είχε κάνει λόγο από τα έδρανα της Βουλής για 500 προσλήψεις, μας απάντησε πως αυτό δεν κατέστη άμεσα εφικτό διότι το ΦΕΚ με τις 3.630 κενές οργανικές θέσεις εκδόθηκε, αφού είχε ήδη οριστικοποιηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός του κράτους για το 2023. Παρ’ όλα αυτά μας διαβεβαίωσε πως ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε, όπως ανακοινώθηκε και στο πρόγραμμα της ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, μέσα στο 2023 να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις 500 Πυροσβεστών, με στόχο κάθε έτος να καλύπτονται 500 θέσεις, ήτοι 2.000 προσλήψεις Πυροσβεστών σε βάθος τετραετίας. Είναι κάτι το οποίο όπως ήταν φυσικό μας βρίσκει απέναντι, καθώς οι Εποχικοί Πυροσβέστες στο σύνολο τους αριθμούνται περί τους 2.500. Συνεπώς η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη ως προς την εργασιακή αποκατάσταση όλων.

📊 ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν θα υπάρξουν όρια ηλικίας στις επικείμενες προκηρύξεις, ο κ. Τουρνάς ενέμεινε στην αρχική του θέση, πως ηλικιακά όρια θα υπάρχουν και θα καθοριστούν με βάση το συνταξιοδοτικό. Ενημερώσαμε τον κο Υφυπουργό πως το Σωματείο μας, έχει σαν αδιαπραγμάτευτη θέση τον ΜΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των Εποχικών Πυροσβεστών βάσει ηλικιακών κριτηρίων και του προτείναμε την αμεση τροποποίηση και εφαρμογή του Ν.3938/2011. Η απάντηση που λάβαμε είναι πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν καλύπτει το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας και παρ’ όλες τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν δεν υπάρχει πρόθεση για την εφαρμογή του.

⛑️🥾 ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αναφερθήκαμε στα ελλειπή ΜΑΠ τα οποία μας έχουν χορηγηθεί, τονίσαμε τη μη χορήγηση δασικού κράνους σε πολλές υπηρεσίες ανά την επικράτεια καθώς και τη μη χορήγηση δασικών αρβυλών στο σύνολο των Εποχικών Πυροσβεστών. Μας απάντησε πως σε συνεννόηση με το Αρχηγείο, έχουν ξεκινήσει ήδη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα ΜΑΠ όσο το δυνατόν συντομότερα.

📄 ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της σύμβασης των Εποχικών Πυροσβεστών από 6μηνη σε 8μηνη, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Η απάντηση του κου Υφυπουργού ήταν πως για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη η οποία θα βασίζεται στις ανάγκες του Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, έπειτα η μελέτη αυτή να κατατεθεί στο Υπουργείο ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να γίνει τροποποίηση του Ν.4662/2020.

🩺 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ

Για το θέμα της υγειονομικής καρτέλας και τους 11 & 12 γιατρούς που απαιτούνται κάθε έτος για την επαναπρόσληψή μας, εξηγήσαμε στον κο Υφυπουργό πως το κόστος είναι δυσβάσταχτο, καθώς προερχόμαστε από περίοδο 6μηνης ανεργίας και ειδικά για τους συναδέλφους που είναι σε νησιά και επαρχία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν γιατροί τόσων πολλών ειδικοτήτων. Είναι κάτι το οποίο τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και μας διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί για την επίλυση αυτού του μείζονος προβλήματος.

🏥 ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Του εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας σχετικά με τη μη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Ήταν κάτι το οποίο τον άφησε έκπληκτο καθώς η εικόνα που είχε ήταν πως οι Εποχικοί Πυροσβέστες όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάτι που δεσμεύτηκε πως θα λύσει άμεσα εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε.

🧾ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ 2019 & 2020

Αναφέραμε στον κο Τουρνά πως φέτος και το 2024 λήγουν οι συμβάσεις όσων είχαν προσληφθεί το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Μας ενημέρωσε πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η ανανέωση των συμβάσεων και είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.

💶 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Σχετικά με το εκλογικό επίδομα, μας ανέφερε πως θα το λάβουμε κι εμείς όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

🥛 ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Αναφέραμε ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία τους υπάγεται στο νόμο για τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δικαιούνται 1 μπουκάλι γάλα ημερησίως. Για την εφαρμογή της παροχής σε είδος εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 24 του Ν. 4336/2015.

Η πρόταση μας έναντι παροχής σε είδος είναι η χορήγηση σε επίδομα, προς διευκόλυνση της υπηρεσίας. Μας απάντησε πως δεν γνωρίζει καθόλου το συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε περιθώριο ώστε να ενημερωθεί σχετικά, καθώς η κατάκτηση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος είναι κάτι καινούργιο στο Πυροσβεστικό Σώμα.

✅️ Θεωρούμε πως ήταν μια συνάντηση με ουσία, καθώς λάβαμε απαντήσεις από τον κο Υφυπουργό για το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά τον θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη. Άποψη μας είναι πως τέτοιες συναντήσεις με τον πολιτικό μας προϊστάμενο πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να του μεταφέρονται απευθείας τα προβλήματα με σκοπό την άμεση επίλυση τους.

💪 Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος από την εργασιακή αποκατάσταση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.

Τελευταία Νέα