21/07/2024

ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π

Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης

Κάθε μέρα σχεδόν διαβάζουμε και ακούμε από το υπεύθυνα πολιτικά στελέχη του Υπουργείου και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες για την ετοιμότητα για την Αντιπυρική περίοδο και βέβαια για το πόσο σωστές αποφάσεις ‘έχουν πάρει έως τώρα.

Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στον ν. 4662/20.

«Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις.»

Αφού είμαι σίγουρος ότι φτιάχθηκε στο πόδι με βιασύνη και μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Διαβάζοντας όμως τον νόμο και ειδικά το άρθρο 76 “.Πυροσβεστικό Σώμα και πυροσβεστικό Προσωπικό”.

Που αναφέρεται στις κατηγορίες των υπαλλήλων του Π.Σ παρατήρησα ότι πουθενά δεν αναφέρονται οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου).

Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία σε σχέση με το Εποχικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος , μία κατηγορία που έχει τις μεγαλύτερες θυσίες σε ανθρώπινη ζωή στην προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος .

Το αν θα δοθούν απαντήσεις αυτό θα το κρίνει ο καθένας μας, Απαντήσεις όμως που πραγματικά θα δείξουν το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι όλα αυτά που επικοινωνιακά αναφέρει.

1) ΕΝΔΥΣΗ – ΥΠΟΔΗΣΗ -ΜΑΠ

Είναι αλήθεια ότι μπήκαμε στον Ιούλιο και ακόμα δεν έχει δοθεί τίποτα στους 1300 Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης ?

Είναι αλήθεια ότι πέρσι δόθηκαν κράνη και άρβυλα στους 900 περίπου Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης που ουδεμία σχέση έχουν με πυρόσβεση και διάσωση ?

Αλήθεια που είναι η δωρεά του Νιάρχος που απλά έπεσε η διαχείριση σε εσάς? Και βέβαια για να σας προλάβω , γιατί θα πείτε ότι ακόμα τους 1300 Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης τους εκπαιδεύεται και γι αυτό δεν δόθηκαν τα δέοντα ,ερωτώ πάλι.

Τί είδους εκπαίδευση είναι αυτή που γίνεται χωρίς τις στολές , χωρίς τις μπότες πυρόσβεσης χωρίς τα ΜΑΠ?

Πως εκπαιδεύεται ένας Πυροσβέστης , ένας Αστυνομικός , ένας Στρατιώτης χωρίς τίποτα?

Είναι αλήθεια ότι η εκπαίδευση γινόταν με τζιν ρούχα και ότι είχε ο καθένας?Χωρίς την στολή του, ώστε να υπάρχει και μία προσομοίωση και στα θεωρητικά που του γίνονται μέχρι σήμερα?

Είναι αλήθεια ότι στην κεντρική Μακεδονία δόθηκαν δανεικά κράνη στους Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης για φωτογράφιση για ένα άρθρο?

2) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Μιλώντας με πολλούς Πυροσβέστες εποχικής Απασχόλησης αλλά και ψάχνοντας τους νόμους είδα ότι υπάρχει διαχωρισμός και σε αυτών τον τομέα. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει το δικαίωμα τις χρήσης των Στρατιωτικών νοσοκομείων.

Με τον νόμο 4662/20 πολύ σωστά δίνεται το δικαίωμα αυτό και στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΟΥ Π.Σ , αλλά και στους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ εφόσον επέλθει τραυματισμός σε συμβάν που τους έχει καλέσει η αρμόδια αρχή , δηλαδή Γ.Γ. Π Π ή το Πυροσβεστικό Σώμα , δικαιούνται ότι και το Προσωπικό του Π.Σ.

Τι ισχύει λοιπόν για τους Πυροσβέστες εποχικής Απασχόλησης αφού δεν αναφέρονται στον νόμο ως προσωπικό του Π.Σ ή να το καθορίζει σε άλλο άρθρο όπως και για τους Εθελοντές του Π.Σ ή τις ôôдР?

Πως είναι δυνατόν να εξαιρούνται αυτοί οι Πυροσβέστες που είναι στην πρώτη γραμμή?

Ποια είναι η πρόβλεψη για τους πυροσβέστες εποχικής Απασχόλησης για την υγειονομική ή επαγγελματική αποκατάσταση εάν τραυματιστούν εν ώρα υπηρεσίας ?

3) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.

Σε όλους όσους υπηρετούν στα Σ.Α στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχετε η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, μα και πάλι είναι εκτός οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης. Δυστυχώς είναι εκτός του ευεργετήματος οι πιο χαμηλόμισθοι ένστολοι υπάλληλοι του Υπουργείου.

Τελικά τι θα πράξετε θα τους στηρίξετε και σε αυτήν την αδικία ? Οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης είναι ένα κομμάτι του Π.Σ που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Ένα κομμάτι που στα 30 χρόνια που πολεμάω την φωτιά , ήταν πάντα δίπλα μου και πολλές φορές μπροστά μου. Άλλοτε ως συμβασιούχοι στο Δασαρχείο, ως πεζοπόρο στις ΕΜΑΚ , και άλλοτε ως πλήρωμα στα οχήματα. Επαγγελματίες όπως και όλα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, που έμπρακτα προσφέρουν τα πάντα στην Αντιπυρική περίοδο για την Ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών .

Ήρθε η στιγμή εκτός από τις υποχρεώσεις που ο νόμος και η προκήρυξη τους ορίζει , να τους αναθέτει τα ίδια καθήκοντα σε δασικές πυρκαγιές και διασώσεις με το Πυροσβεστικό προσωπικό να τους δοθούν και τα ίδια δικαιώματα. Δεν φτάνουν τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και τα ευχαριστώ μπροστά στις κάμερες, ήρθε η ώρα έμπρακτα και όχι μόνο όταν είναι να τους χρησιμοποιήσουμε να τους θυμόμαστε, να τους δώσουμε ότι πρέπει , ότι δικαιούνται, να τους δείξουμε πόσο σεβόμαστε αυτούς,και την οικογένεια τους που τους περιμένουν στο σπίτι.

Ευστάθιος Ανθόπουλος

Απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος

Πηγή : odysseia.gr

Τελευταία Νέα